De cursussen van de Academie Energetische Geneeskunde zijn voor een groot deel gebaseerd op onderzoek, maar niet allemaal.

Daarom hebben we de cursussen kenmerken gegeven. Een cursus kan in zijn geheel gebaseerd zijn op traditie en ervaring, of voor het grootste gedeelte op onderzoek.

Veel cursussen bevatten zowel traditionele kennis als onderzoek. In dat geval vind je verschillende zegels bij één cursus. Docenten kunnen je tijdens de cursus precies vertellen uit welke bron de informatie komt.

Ervaar-en-ontdekhoek

Cursussen met dit zegel zijn niet wetenschappelijk onderbouwd als ze daarnaast niet één van de andere zegels hebben. Ze zijn gebaseerd op traditionele kennis of praktische ervaring van een grondlegger van een methode. Soms is een cursus gebaseerd op een methode die is onderzocht zonder dat volledig is voldaan aan wetenschappelijke criteria. Ook dan krijgt de cursus alleen dit zegel.

Cursussen gebaseerd op praktijkonderzoek

Cursussen met dit zegel zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op praktijkonderzoek naar een energetische behandelvorm en een specifieke aandoening, klacht of symptoom.

Deze cursussen zijn interessant als je wilt leren energetische behandelvormen toe te passen én als je het belangrijk vindt dat een methode zorgvuldig is opgetekend d.m.v. (een) praktijkonderzoek.

Praktijkonderzoek bestaat uit literatuurstudie naar traditionele methoden, regulier wetenschappelijk onderzoek en, het belangrijkste, casussen.

 

Cursussen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Cursussen met dit zegel zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op literatuuronderzoek, klinische studies en fundamenteel onderzoek naar energetische geneeskunde en de relatie tussen bewustzijn en materie.

Deze cursussen zijn interessant als je wilt weten hoe energetische geneeskunde werkt. De meeste klassikale cursussen uit deze categorie bevatten ook een praktijkgedeelte.

 

Cursussen onderzoeksvaardigheden

In de cursussen met dit zegel kunnen aspirant (praktijk)onderzoekers vaardigheden leren die nodig zijn voor het onderzoeken van energetische behandelvormen.

Onderzoek doen naar energetische behandelvormen is een vak apart, daarom zetten we onze tips online. Daarnaast kan het handig zijn om vaardigheden als statistiek en andere onderzoeksmethodieken nog eens op te poetsen.

 

Houd er rekening mee dat je niet met een ééndaagse cursus een eigen professionele praktijk kunt beginnen. Er bestaan vierjarige opleidingen op HBO niveau waarmee dat wél kan. Raadpleeg de websites van relevante beroepsverenigingen voor meer informatie.

Wil je weten waar we onderzoek naar doen? Ga naar de website van het ExpertiseCentrum Energetische Geneeskunde.