Studie-uren 91
ECTS 3,5

Ben je al een tijdje energetisch of holistisch therapeut met een energetische behandelwijze als tweede behandelvorm? Merk je dat je steeds vaker cliënten krijgt met een hulpvraag rondom traumabehandeling? Of ben je al opgeleid traumatherapeut en wil je energetische methodes aan je palet toevoegen? Lees dan verder.

Traumabehandeling kan op heel veel manieren. We kennen lichaamsgerichte psychotherapie, somatic experiencing, EMDR, imaginaire exposure, gesprekstherapie. Trauma is in de kern een energetisch proces. Onze gevoelens en herinneringen zijn bevroren in onze aura en vormen een blokkade. Een energetisch therapeut kan de bevriezing helpen opheffen en de aura weer gezond laten stromen.

Tijdens deze specialisatie bekwaam je je in drie stadia van energetische traumabehandeling. De nadruk ligt op een intiem begrip van het energetische proces, voorbij de basis, de diepte in. De methodes die je leert zijn non-intentioneel en voor een groot deel non-verbaal. Blokkades waar een grote weerstand op zit kunnen verholpen worden, net als trauma’s die onze woorden allang voorbij zijn. Denk hierbij aan perinatale trauma’s, onbewuste trauma’s en trauma’s waar je niet (meer) over kunt of wilt praten.

Een belangrijk onderdeel van dit traject is het leren waarnemen van het proces. Er is ruimte voor jouw eigen niveau van waarnemen: fysiek, energetisch of vraaggestuurd. In de bedding van een solide therapeut-cliënt relatie oefen je met het gericht werken met jarenlang vastzittende patronen, herbelevingen en zogenaamde traumalenzen.

Complementaire ondersteuning van reguliere zorg

Om als energetisch therapeut veilig trauma te kunnen behandelen in aanvulling op de reguliere zorg, is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van traumabehandeling, samenwerking met de reguliere zorg, valkuilen en rode vlaggen, én dat je voldoende kunt oefenen.

De complementaire zorg vult momenteel vaak de gaten op op het gebied van zingeving die nu nog vaak aanwezig zijn in de GGZ. Noodgedwongen, door gebrek aan financiering, of omdat regulier zorgverleners nog geen referentiekader hebben voor zingevingsvraagstukken. Vooral de moderne spiritualiteit is hiermee een ondergeschoven kindje, waar mensen met meer traditionele religieuze belevingen wat makkelijker een plek vinden bij de afdeling geestelijke verzorging, als die er is. Gelukkig komt hier recentelijk verandering in en zijn er veel goede medewerkers te vinden in de reguliere GGZ. Dat neemt niet weg dat veel cliënten hun weg vinden in het complementaire circuit.

Daarnaast heeft de complementair therapeut vaak veel tijd voor een cliënt om naar verhalen te luisteren en ruimte te geven aan emoties. Een ruimte die volgens cliënten broodnodig is en vaak herstel en kwaliteit van leven bevordert.

Tot slot kunnen de juiste therapieën, gegeven met voldoende begrip van de valkuilen die bestaan bij trauma, bijdragen aan een belangrijke vermindering van stress. Het verloop van klachten milder en de klachten kunnen korter duren of minder intens zijn.

Na deelname aan dit traject kan de therapeut een belangrijke rol vervullen in het zorgteam van de cliënt, met respect voor ieders wereld-, mens- en ziektebeeld.

Onderdelen van dit traject

Je doet de benodigde kennis op door deel te nemen aan

Toelatingseisen

  • Je hebt een opleiding afgerond in een complementaire energetische behandelwijze of
  • Je hebt een relevante reguliere opleiding
  • Je hebt kennis van medische en psychosociale basiskennis.
  • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring als therapeut of in een verwante functie.

Certificering

Je ontvangt na afronding van het hele traject het certificaat ‘Energetisch Traumatherapeut’.

Wil je ook je certificaat ‘Complementair ondersteuner psychose en spiritualiteit’ halen, schrijf je dan in voor dat traject. Het traject ‘Energetisch Traumatherapeut’ maakt daar deel van uit en hoef je dus niet apart aan te schaffen.

Accreditatie

Dit traject is geaccrediteerd door KTNO.

Gerelateerd:

Seksueel misbruik, sta stevig naast je cliënt! (online)

Seksueel misbruik, sta stevig naast je cliënt! (online)

  Studie-uren 26 ECTS 1 Het onder ogen komen van seksueel misbruik (in de kindertijd) is vaak een langdurig proces. Er bestaat een sterke tegenkracht tegen uitspreken, zichtbaar zijn en inzien dat het veel schade veroorzaakt. Dit speelt zowel bij het slachtoffer...

Lees meer
Lied van de Merel Retraite

Lied van de Merel Retraite

Wil je ook een week lang in verbinding met jezelf en anderen tot rust komen? Je pijnstukken doorvoelen in aanwezigheid van de ander en je koesteren in de prachtige natuur van Zuidoost Drenthe? Je bent van harte welkom.

Lees meer
Trauma vanuit energetisch perspectief – online

Trauma vanuit energetisch perspectief – online

  Studie-uren 12 ECT's 0,5 In ons leven maken we soms dingen mee die ons voor altijd bij blijven. Het liefste denken we er niet meer aan, maar oude wonden die niet willen helen, kunnen ons overdag en ‘s nachts in onze slaap nog pijn doen. Nachtmerries,...

Lees meer
Masterclass Trauma Energetics© with William Redpath

Masterclass Trauma Energetics© with William Redpath

13 januari 2024 10:00u - 17:00u William Redpath, energy healer, trauma therapist and author of ‘Trauma-energetics©’ and ‘Trauma for beginners’, has developed a method based on non-intentionality and following the natural trauma release process using colour, energetic...

Lees meer
Groepssessie energetische traumaverwerking

Groepssessie energetische traumaverwerking

We zijn onze pijn niet. Pijn en weerstand lossen vanzelf op als we ze niet vasthouden, als we bereid zijn met nieuwe ogen te kijken en onze gevoelens de stroom te laten volgen die diep in ons aanwezig is. Wat er overblijft, zijn wij, precies zoals we zijn. Rustend in...

Lees meer