We zijn onze pijn niet. Pijn en weerstand lossen vanzelf op als we ze niet vasthouden, als we bereid zijn met nieuwe ogen te kijken en onze gevoelens de stroom te laten volgen die diep in ons aanwezig is. Wat er overblijft, zijn wij, precies zoals we zijn. Rustend in onze eigen kracht, vol verlangen om te geven, vol bereidheid om te ontvangen.

Met overgave aan je proces geef je je herstel ruimte. Een proces dat vanzelf op gang komt als we stil zijn, met aandacht voor onze innerlijke wereld, hoe die er op dat moment ook uit ziet. We volgen de stroom van gevoelens en gedachten, geven onszelf ruimte en ervaren hoe alles op zijn plek valt. We doen dit met behulp van drie energetische traumabehandelmethodes: Trauma Energetics©, energetisch ademwerk en non-verbaal energiewerk. Je hoeft deze methodes niet te kennen om mee te doen.

Reizigers en medereizigers

Tijdens de groepssessies traumaverwerking ga je op reis door je innerlijk, waarbij gevoelens, gedachten, herinneringen, beelden, geuren en andere indrukken vrij naar boven mogen komen. Je energetische systeem weet zelf precies wat er moet gebeuren om dit te helen. Als ‘reiziger’ ga je je helingsproces aan in aanwezigheid van de begeleider en een andere deelnemer (je medereiziger). In dit proces laat je je gevoelens en herinneringen toe in het vertrouwen dat ze, waar nodig, zullen helen in de liefdevolle aanwezigheid van jezelf en je medereiziger. In de ruimte die we met zijn allen creëren, laten we je proces in zijn eigen tempo ontstaan.

Wat kun je je daar bij voorstellen?

Aan de hand van verschillende uitnodigingen kom je in een ontspannen toestand en ontdek je wat er naar boven wil komen om geheeld te worden. De begeleider of je medereiziger kan je bijvoorbeeld uitnodigen om te ademen, een beweging te maken of ergens op te focussen met je aandacht. We gebruiken geen middelen, zoals bijvoorbeeld bij Ayahuasca ceremonies, en de uitnodigingen zijn in zichzelf nooit zwaar voor je lichaam of geest. Je blijft in verbinding met je normale dagbewustzijn, waardoor je steeds in verbinding kunt blijven met je eigen grenzen en wensen in elk moment. Je proces verloopt daarmee in een natuurlijk tempo dat bij jou past. Weerstanden horen daar bij en mogen we omarmen en loslaten als het daar tijd voor is.

Fysiek contact en delen

Er is alleen fysiek contact tijdens de reis als jij daar als reiziger om vraagt. Je kunt je medereiziger vragen om je vast te houden of om zijn of haar handen op een deel van je lichaam te leggen. Je kunt ook vragen of je medereiziger alleen stil naast je wil zitten. Als je wilt, kun je je verhaal en beleving van je proces delen met je medereiziger, hoewel het ook prettig kan zijn om dit achterwege te laten. Soms zal de begeleider iedereen uitnodigen om een periode in stilte te zijn, om de aandacht weer naar binnen te richten na het delen.

Een helende houding

Als medereiziger vragen we liefdevol medeleven van je, maar ook non-intentionaliteit: je grijpt op geen enkele manier in in het proces van je reiziger. Je bent alleen aanwezig en blijft op elk moment betrokken en met je aandacht bij het proces. Je volgt, luistert, bent beschikbaar en hebt ruimte voor wat er gebeurt. Als de reiziger aangeeft dat hij of zij niet verder komt, mag je een uitnodiging doen. Misschien helpt het je reiziger om een herinnering terug te halen, een beweging te maken met een lichaamsdeel of een stukje van zijn of haar verhaal te delen. Misschien is het juist de bedoeling om in de niet-beweging aanwezig te zijn zonder de intentie om iets te forceren. De begeleider is steeds aanwezig, denkt en voelt mee en helpt waar nodig.

Tijdens de dag wordt gewisseld tussen reiziger en medereiziger, zodat iedereen een keer aan de beurt komt in elke rol.

Beperkt aantal deelnemers

Om iedereen voldoende tijd en aandacht te kunnen geven, is er ruimte voor maximaal 6 personen. De dag gaat door bij minimaal 2. Voor aanvang van de sessie vindt er een telefonische of online intake plaats, waarin je met de begeleider je belastbaarheid bespreekt en of de sessie op dit moment passend is in jouw proces.

Docent

De sessies worden begeleid door Merel de Waard. Zij is EMDR therapeut en energetisch traumatherapeut met als specialisatie psychosegevoeligheid en spiritualiteit. Vanuit haar achtergrond als antropologe geeft ze bedding aan bijzondere ervaringen en tekent ze verhalen op van mensen die hun transformatieproces met haar willen delen.

Verder leren

Voor deze dag is theoretische kennis niet nodig. Wil je toch graag meer weten? De theorie voor deze manier van werken kun je leren in de online cursus ‘Energetische Traumaverwerking’ en de specifieke techniek ‘Trauma-energetics’ van William Redpath kun je live meemaken tijdens zijn masterclass. Wil je geaccrediteerd worden als energetisch traumabegeleider, volg je een geaccrediteerd traject tot Energetisch Traumatherapeut.

Praktische informatie

De groepssessie is inclusief lunch en vindt plaats in Utrecht.
Het is mogelijk om de dag elders te organiseren bij voldoende belangstelling. Neem hiervoor contact op met de docent.

Gerelateerd:

Seksueel misbruik, sta stevig naast je cliënt! (online)

Seksueel misbruik, sta stevig naast je cliënt! (online)

  Studie-uren 26 ECTS 1 Het onder ogen komen van seksueel misbruik (in de kindertijd) is vaak een langdurig proces. Er bestaat een sterke tegenkracht tegen uitspreken, zichtbaar zijn en inzien dat het veel schade veroorzaakt. Dit speelt zowel bij het slachtoffer...

Lees meer
Traject Energetisch Traumatherapeut

Traject Energetisch Traumatherapeut

Tijdens deze specialisatie bekwaam je je in drie stadia van energetische traumabehandeling. De nadruk ligt op een intiem begrip van het energetische proces, voorbij de basis, de diepte in.

Lees meer
Lied van de Merel Retraite

Lied van de Merel Retraite

Wil je ook een week lang in verbinding met jezelf en anderen tot rust komen? Je pijnstukken doorvoelen in aanwezigheid van de ander en je koesteren in de prachtige natuur van Zuidoost Drenthe? Je bent van harte welkom.

Lees meer
Trauma vanuit energetisch perspectief – online

Trauma vanuit energetisch perspectief – online

  Studie-uren 12 ECT's 0,5 In ons leven maken we soms dingen mee die ons voor altijd bij blijven. Het liefste denken we er niet meer aan, maar oude wonden die niet willen helen, kunnen ons overdag en ‘s nachts in onze slaap nog pijn doen. Nachtmerries,...

Lees meer
Masterclass Trauma Energetics© with William Redpath

Masterclass Trauma Energetics© with William Redpath

13 januari 2024 10:00u - 17:00u William Redpath, energy healer, trauma therapist and author of ‘Trauma-energetics©’ and ‘Trauma for beginners’, has developed a method based on non-intentionality and following the natural trauma release process using colour, energetic...

Lees meer