Praktische informatie

Data:

14 – 19 augustus 2023, Klijndijk, verlenging mogelijk tot 20 augustus 20:00u
3 – 8 juni 2024, locatie volgt, verlenging mogelijk tot 9 juni 20:00u

Tijden:

Dag 1 15:00u aankomst
Dag 6, afscheid om 16:00u
Dag 7, afscheid voor verlengers om 20:00u

We eten drie keer per dag een gezamenlijke veganistische maaltijd.
Er is voldoende fruit, thee en koffie voor tussendoor.
Indien je het van tevoren aangeeft, kunnen we rekening houden met allergieën of intoleranties.

Zelf meenemen

Neem kleding mee die past bij het seizoen
Fijne wandelschoenen
Eventueel je eigen meditatiekussen of -krukje. Er zijn voldoende fijne zitplaatsen in de ruimte waar we bij elkaar komen.

 

Locatie

We zijn te gast op het zeer grote en prachtige terrein van Dick de Ridder in Klijndijk, met de engelentuin, de chakrastenen van mozaïek en de rozenkwartscirkel. De omgeving is prachtig, dus gebruik je lege momenten vooral om te wandelen! (Zie de sfeerfoto’s helemaal onderaan de pagina)
– Je kunt ervoor kiezen in een eigen slaapkamer te verblijven met eigen sanitair, maar je mag ook een tent of camper meenemen.
– Kom je met meerdere personen en slaap je op één kamer (ruimte tot vier personen in één kamer)? Dan krijg je korting. Neem hiervoor contact op.
– Wil je meedoen met het programma, maar wil je niet blijven slapen? Dan krijg je ook korting. Neem hiervoor contact op.
 
Routebeschrijving:

Tijd en ruimte voor jou

We zijn onze pijn niet. Pijn en weerstand lossen vanzelf op als we ze niet vasthouden, als we bereid zijn met nieuwe ogen te kijken en onze gevoelens de stroom te laten volgen die diep in ons aanwezig is. Wat er overblijft, zijn wij, precies zoals we zijn. Rustend in onze eigen kracht, vol verlangen om te geven, vol bereidheid om te ontvangen.

Traumaverwerking gaat soms vanzelf, soms heb je wat hulp nodig van anderen. In deze retraite kun je ervaren wat energetische traumatherapie kan doen. Energetische traumabehandeling rust op de fundamenten van een sterk, doorleefd, betrokken en geheeld mens. In deze retraite gaan we samen ons proces aan, op weg om onze diepste dalen om te zetten in kracht om onszelf en anderen te begrijpen, omarmen en ondersteunen.

Wil je ook een week lang in verbinding met jezelf en anderen tot rust komen? Je eigen ruimte en kracht hervinden in aanwezigheid van de ander en je koesteren in de prachtige natuur van Zuidoost Drenthe? Je bent van harte welkom.

Een gedeelte van de retraite bestaat uit sessies (in tweetallen, met begeleiding), met voldoende ruimte om deze te integreren. Tijdens de inhoudelijke workshops gaan we in op de energetische visie op trauma en leren we technieken hoe we onszelf en anderen kunnen ondersteunen bij trauma en extreme hooggevoeligheid. Merel de Waard geeft workshops Trauma Energetics© , zang- en klankhealing en begeleidt de sessies. Eveline Hund leert ons Braingym©  bij Trauma, waarbij we kennismaken met een methode om in de beweging onze stroom terug te vinden. Timo van Kempen komt vertellen over trauma en zingeving, met aandacht voor psychose.

De avonden houden we vrij om voor het slapen gaan tot jezelf te komen. Dat kan in je eentje, door de rust op te zoeken in de natuur of in je kamer, maar ook samen, bij de vuurschaal, of juist in de gezamenlijke binnenruimte of een gezamenlijke wandeling. Op donderdagavond kun je bijvoorbeeld tot rust komen tijdens een sjamanistisch klankritueel met fluitiste Henriëtte Verhoeff, op één van de andere avonden kunnen we genieten van een klankschaalsessie. Afhankelijk van de samenstelling en wensen van de groep voegen we daar ervaringsavonden aan toe.

Reizigers en medereizigers

Goede traumatherapeuten zijn goud waard. Goede therapeuten die daarnaast voldoende kennis hebben van psychose en de raakvlakken met spirituele ervaringen nog meer. Deze retraite is voor therapeuten én niet-therapeuten, maar we doen allemaal hetzelfde. We nemen allemaal deel aan de sessies en nemen allemaal beurtelings de rol van reiziger (‘cliënt’) en medereiziger (‘therapeut’) op ons. Therapeuten kunnen de retraite aanvullen met één van de opleidingstrajecten, Energetisch Traumatherapeut of Complementair Ondersteuner Psychose en Spiritualiteit.

Vrij bewegen tijdens de retraite

Alle activiteiten zijn optioneel. Wil je ergens niet aan meedoen, of moet je tussentijds met een activiteit stoppen, dan is dat helemaal ok. Je eigen instinct en intuïtie zijn leidend. Volg je één van de therapeutenopleidingen en heb je één van de sessies niet meegedaan? Dan kun je deze later als losse dag inhalen om alsnog geaccrediteerd te worden, of je kunt inhalen door middel van een supervisietraject.

Privé sessie en langer blijven

Het programma van de retraite duurt van 14 – 19 augustus. Je kunt de zondag bijboeken om in de accomodatie te verblijven en meer tijd voor jezelf te nemen. Deze verlenging is inclusief een privé sessie met Merel of Ingrid.

Docenten / begeleiders

De retraite wordt begeleid door Merel de Waard. Zij is EMDR therapeut en energetisch traumatherapeut met als specialisatie psychosegevoeligheid en spiritualiteit. Vanuit haar achtergrond als antropologe geeft ze bedding aan bijzondere ervaringen en tekent ze verhalen op van mensen die hun transformatieproces met haar willen delen.

Bij meer dan 8 deelnemers krijgt Merel versterking van Ingrid Schippers. Met haar geaarde energie, intelligentie en warmte draagt ze bij aan een veilige bedding tijdens de retraite.

Vakdocenten zijn Timo van Kempen en Eveline Hund.

Kennismakingsgesprek / Intake

De retraite is in principe een groepsgebeuren, waarbij elke deelnemer verantwoordelijk is voor zichzelf en we als groep en individuen met elkaar in verbinding blijven om onszelf én elkaar te dragen. Elke deelnemer wordt van tevoren uitgenodigd voor een intakegesprek om je belastbaarheid en verwachtingen te bespreken. In dat gesprek kun je ook je vragen stellen om te beslissen of deze retraite voor jou de bedoeling is.

Accreditatie

De retraite kan los worden gevolgd. Dan is deze niet geaccrediteerd. Je kunt de retraite ook volgen als onderdeel van één van de specialisatietrajecten: Energetisch Traumatherapeut en Complementair Ondersteuner Psychose en Spiritualiteit.

 

Docenten